נטילת ידיים שחרית – על איזו נטילה מברכים ומדוע?

שאלה:

שלום כבוד הרב שאלה.. לגבי נטילת ידיים שחרית אני רוצה להדר בלי נדר ולינטול ליד המיטה, השאלה אם יש לי צרכים (לבית הכסא) אני יכול לברך כשאני נוטל.?
אשמח לתשובה תודה

תשובה:

שלום וברכה

בענין זה חשוב להסביר: יש שני חיובים שונים לנטילת הידים בבוקר, האחד הוא משום רוח רעה ששורה על הידים בלילה, ומשום כך יש ענין ליטול מיד ולכתחילה ליד המיטה וכו', אבל הנטילה הזו כלל אין ברכה! כי זה רק להסרת רוח רעה. הנטילה השניה היא כהכנה לתפילה [משום נקיות או ככהן המתקדש בכיור בבית המקדש ומשום שנעשינו בלילה כבריה חדשה] נטילה זו היא המחוייבת בברכה, אבל היא חייבת להיות רק אחרי עשיית הצרכים כי אחרת שוב הידים יהיו חייבות בנטילה ומתברר שהנטילה הראשונה לא היתה כהכנה לתפילה… לכן, נטלים ליד המיטה בלי ברכה, ועל הנטילה השניה שלאחר עשיית הצרכים מברכים. הלכה זו נכונה גם למי שאינו נוטל ליד המיטה, מיד כשקמים נוטלים בלי ברכה, ואחר שמתפנים נוטלים שוב בברכה.

מקורות:

משנה ברורה וביאור הלכה בתחילת סי' ד.