כף בשרית בת יומה בסיר חלבי שאינו בן יומו והמאכל פרווה

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
אם ערבתי כף בשרית שלא השתמשו בה 24 עשות אבל היתה במדיח בשרי בשעות האחרונות וערבבתי עם אפונה (פרווה ללא מוצרי חלב) בסיר חלבי שלא השתמשו בו 24 שעות. האם צריך להגעיל את הכף?

תודה

תשובה:

את הכף ודאי לא צריך להגעיל כי הסיר החלבי אינו בן יומו, השאלה היא על הסיר אם צריך להגעיל כיון שהכנסת שם כף שאולי היא בשרית בת יומה, למעשה, כיון שהמאכל הוא פרווה גם לבני אשכנז המאכל מותר והכלים מותרים, אלא שנהגו להמנע מלאכול את המאכל הזה עם חלב, ונהגו להחמיר להכשיר את הסיר. לספרדים הכל מותר. במקרה שלך יש להקל לכאורה גם לבני אשכנז, כיון שבמדיח סביר שהבליעות שנכנסות כבר פגומות, ואף שאין להכניס שם בשר וחלב יחד חלילה, לענין מנהג זה שהביא הרמ"א שמדינא בלאו הכי מותר – אין להחמיר.

[דברינו אמורים באופן שאין שם בצל מטוגן שנחתך בסכין בשרי או חלבי שזה כבר נחשב בן יומו לכל הפחות למנהג בני אשכנז ומשנה את הדין].

ראה שו"ע ורמ"א סי' צד סעי' ה, ובש"ך שם ס"ק יח וט"ז ס"ק ח.