ספק בל תוסיף

שאלה:

שלום רב, לגבי הוספת איסור/מצווה מעבר למה שצוותה התורה/חכמים , לדוגמא ,אדם שהרגיש התרוממות רוחנית בפסח ועל ומסתמך למשל על היש אומרים שהחמץ מסמל גאווה (שמעתי פעם דרשה לכך בשבת הגדול) ורוצה להימנע מחמץ למשך עוד כמה זמן בסמוך לפסח או עם הפסקה של כמה ימים מסוף פסח. האם מותר או אסור משום מראית עין/בל תוסיף. אותה שאלה בבקשה לגבי דברים אחרים, כגון סוכה, או נטילת לולב וכדומה. כאמור הוא לא מתכוון להרחיב לשנות את החוקים/מצוות אלא היא התחבבה עליו והוא מעוניין שיהיה לה המשכיות נוספת.
תודה!!

תשובה:

כשהוא לא עושה זאת לשם מצוה אין כאן בל תוסיף, אלא רק שאלה של מראית העין, וכמו שמצינו שאדם שרוצה לשבת בסוכה בשמיני עצרת חייב לפחות בה חלק שיהיה ניכר שאין כוונתו למצוה. אגב יצויין, שאין כל תועלת ומשמעות למעשיו, כל התוכן של המצוות וכפי שזהכרת זה רק כאשר זה נעשה באופן שציוונו חכמים, אין כל ממשעות לסוכה כשאין בה מצוה, זה סתם צריף ואינו מרויח שום דבר רוחני ממעשה שכזה…

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. איסור בל תוסיף הוא כאשר הדבר נעשה למצוה. אדם מוסיף עוד פרשה בתפילין מתוך כוונה להוסיף על המצוה.. כאמור אבל יש להשגיח גם על איסור מראית העין