סירוב מעביד לשלם דמי משכורת לעובד

שאלה:

שלום, כבוד הרב, השאלה היא ככך:
ראובן שעובד בוועד הכשרות פלוני שכר את שמעון לתפקיד משגיח לעבוד במלון למשך ימי חג הפסח עבור 500 דולר. אחרי גמר העבודה שמעון פנה לראובן כדי לקבל שכרו, ושמע מראובן שאין לו כסף כי לוי, בעל היוזמה שאירגן את הסמינר והזמין את שירות שלהם, לא שילם להם סכום מלא.
לוי, מצדו טוען ששילם לועד הכשרות את הסכום המלא שהסכימו ביניהם.
מעניין שבזמן עשיית ההסכם לא אמרו לראובן שישנו "בתמונה" גם את לוי הנ"ל.
יאיר כבודו עיננו עם מי הדין?

תשובה:

שלום וברכה,

אם ראובן שכר את שמעון שיעבוד בכשרות, וראובן הוא המעסיק של שמעון (כך אני מבין מהשאלה), חייב ראובן לשלם לשמעון כפי המחיר שקצצו מראש, ואין הבדל אם לוי שילם לראובן או לא, ראובן הוא המעביד של שמעון והוא חייב לשלם לשמעון.

אם ראובן אמר לשמעון בא ותעבוד במלון של לוי, ולוי משלם לשמעון, התביעה של שמעון צריכה להיות מול לוי.

בהצלחה.

מקורות:

ראה בשו"ע סימן שלו, וסימן שלב ס"א מתי חייב השליח לשלם משלו, ומתי חייב בעל הבית לשלם. במקרה הנ"ל אם ראובן הוא אחראי על הכשרות ושכר את שמעון שיעזור לו, הרי שמעון עובד אצל ראובן ולא אצל לוי, למרות שהמלון של לוי, כיון ששמעון עובד תחת הכשרות של ראובן. אם ראובן הוא שליח להביא אדם שיעבוד אצל לוי, לוי חייב לשלם.