נהג שלא להסתפר עד שבועות – צריך התרת נדרים

שאלה:

האם מי שהתרגל כל השנים לנהוג מנהגי אבלות של ספירת העומר גם אחרי לג בעומר יכול להתחיל להפסיק אותם מיד לאחריו גם בלי התרת נדרים? אשמח למקורות

תשובה:

לכאורה פשוט שמי שנהג שלא להסתפר אחרי ל"ג בעומר משום דברי האר"י ז"ל שהחמיר בכך, זה בכלל מנהג טוב שאינו רשאי לבטלו בלי התרת נדרים. אמנם אם מחמת הקורונה לא יכול היה להסתפר לפני חג הפסח, כיון שבלאו הכי יש בזה צד להתיר את התספורת בספירה [ראה שערי תשובה בסי' תצג לגבי אבל שלא יכול היה להסתפר לפני פסח], ממילא גם אם נחמיר בזה לפני ל"ג בעומר, זה ודאי לא בכלל נדרו של כל השנים, ואחרי ל"ג בעומר יש להקל.

לגבי נישואין מוזיקה וכדומה, בני אשכנז החמירו כידוע על פי הט"ז בסי' תצג משום גזירות תתנ"ו ואין לבני אשכנז להקל בזה, זה לא ענין של החלטה אישית וחומרא, אלא כך המנהג מן הדין.