מדידה של מצוה בשבת / ביטול כלי חד פעמי מהיכנו

שאלה:

שלום כבוד הרב, יש לי כמה שאלות לגבי שבת, אשמח לתשובות תודה.

1. לגבי מדידה בשבת: האם כשאני רוצה למדוד לגבי מאכל מסוים אם יש בו כזית לדעת אם לברך עליו ברכה אחרונה במשקל מכני כמובן זה נחשב מדידה של מצווה ומותר?

2. האם כלים חד פעמיים יש להם דין של "כלי" בשבת? נפקא מינה לביטול כלי מהיכנו בצלחת פלסטיק, או לשים מזלגכפית חד פעמית בצלחת שלא יהיה ביטול כל מהיכנו, לגבי כלי שני בבישול גם..?

3. אם אני נוטל ידיים שחרית ליד המיטה בבוקר לתוך גיגית, יש למים דין מוקצה ואסור לטלטל?

אשמח לתשובות.. מקווה ששאלתי ברור, וסליחה על האריכות תודה, ושבוע טוב.

תשובה:

שלום וברכה

1. לכאורה זה בהחלט מדידה של מצוה, אם אין אפשרות מחמת בריאות וכדומה לאכול מעט יותר ברווח ולהמנע מכך בנקל… כאשר זה מדובר בשקילה ולא במדידה, ראה כף החיים סי' שו ס"ק סג שהסתפק אם מותר אפילו למצוה, וראה שמירת שבת כהלכתה פרק כט הערה קג שתמה עליו מה חילוק יש בין מדידה לשקילה.

2. בביטול כלי מהיכנו יש לנו כלל ידוע, שכאשר זה מיועד לכך אין חשש, ולכן מותר לשים שקית ניילון בפח האשפה אף ששמים שם מוקצה, ועל פי זה כתב בפסקי תשובות סי' רסה אות ב להתיר לשים צלחת חד פעמית תחת הנר, כי זה מיועד לשימוש חד פעמי ולהזרק, ומה זה משנה אם זה יהיה שימוש של אכילה או קבלת נטפי הנר.

3. מים אלו נחשבים גרף של רעי ומות לשפוך.