ד' אמותיו של מתפלל שמונה עשרה בביתו

שאלה:

בימים האלה שמתפללים בבית, ואין זמן קבוע להתפלל, זה איסור לשבת תוך ד' אמותיו של מישהו שמתפלל שמונה עשרה?

תשובה:

שלום רב,

באופן עקרוני אין חילוק. ההלכה הזו שאסור לעבור כנגד המתפלל לא נכתבה דווקא במי שמתפלל במקום קבוע או בבית הכנסת. אולם כתב בהליכות שלמה תפילה פ"ח סעי' לח שאם אדם נעמד בבית הכנסת במקום שהציבור עוברים שם מעיקר הדין מותר לעבור בד' אמותיו. וביאר הטעם, משום שאין אדם יכול לאסור דבר שאינו שלו, ואם זה לא המקום המיועד להתפלל ומאידך אנשים אחרים עוברים שם, אינו יכול לעמוד ולאסור אחרים מלעבור שם. אלא שבעידן הנוכחי מן הסתם יש להקפיד על כך, אפילו אם אינו אבי המשפחה שהבית שלו, אם המתפלל מנסה למצוא פינה בבית שיוכל להתפלל ללא הפרעה. בפרט שכתב שם הגרש"ז שלכתחילה ראוי להחמיר גם בכה"ג.