דמי תיווך

שאלה:

שלום וברכה,
מתווך הציע לנו דירה, נתן פרטים עליו, אך כיון שלא השיג את המפתח, לא ראינו אותה.
כמו כן המחיר בזמנו לא התאים לנו כלל, ולא המשכנו לדון על הדירה.
כעבור חודשיים פנה אלינו ידיד, עם מידע על אותה דירה,
בנוסף בעקבות המידע של הידיד התוודענו לפרטי בעל הדירה.
השאלה 1. האם אנו מחוייבים למתווך הראשון שנתן את פרטי הדירה או שכעת אנו יכולים לשמוע ולראות את הדירה מהמתווך השני (וגם יש סבירות שכעת המחיר יירד והיא תהיה אקטואלית)?
2. האם מותר לנו לגשת ישירות לבעל הדירה ולשמוע ממנו את פרטי הדירה ולהתקדם איתו ללא תיווך כלל?

תשובה:

שלום וברכה,

אם ההצעה של המתווך הראשון שקעה לחלוטין ולא גרמה לכם להתעניין בדירה, אין חובה לשלם לו. אבל אם ההצעה שלו גרמה לכם להתעניין, או שראיתם את הבניין של הדירה ונתן לכם חשק לברר, זכאי הראשון בפחות משליש של דמי התיווך.

כאשר השני הציע את הדירה והלקוח לוקח את המידע וממשיך את העסק לבדו, חייב לשלם תשלום מלא למתווך. המתווך שהביא את המידע והמידע גרם לסיום העסקה, נחשב שעשה את כל עבודתו בהצעה ולכן חובה לשלם לו תשלום מלא.

בהצלחה.

מקורות:

המתווך הראשון שנתן מידע מדויק, אבל לא הראה את הדירה, אין לו אפילו דין של מתחיל. ולכן מגיע לו פחות משליש. אם ההצעה שלו ירדה לחלוטין ולא התעניינו הלקוחות בדירה עד שהמתווך השני הציע, אין לראשון דין מתווך כלל.