להימנע מתשלום של תיווך

שאלה:

ב"ה
שלום וברכה.
בן אדם יכול להתחמק מלשלם דמי תיווך אם לא נותנים לו מיד קבלה?
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה,

לקוח שקיבל מידע ממתווך חייב לשלם עבור התיווך. ואם לא משלם עובר בכמה איסורי תורה. אם המתווך לא מוכן להוציא קבלה, אם הלקוח צריך את הקבלה כדי לקבל החזר כספי או להוכיח הוצאות, יכול לעכב את התשלום עד שהמתווך ימציא לו קבלה. אבל אם אין ללקוח רווח מהקבלה אין לו היתר לעכב את התשלום. והעובדה שהמתווך לא מוציא קבלות לא פוטר את הלקוח מתשלום.

בהצלחה.

מקורות:

תשלום של דמי תיווך, אם הלקוח פנה למתווך, חייב הלקוח לשלם למתווך מדין שכירות פועלים, ואם מעכב את התשלום עובר באיסור של לא תלין פעולת שכיר וביומו תתן שכרו, ועוד איסורים המוזכרים בשו"ע סימן שלט. ואם המתווך פנה ללקוח ומסר לו מידע של תיווך, הלקוח חייב לשלם מדין 'נהנה' [ביאור הגר"א סימן פז ס"ק קיז] ואם מעכב את התשלום אין את האיסורים של ביומו תתן שכרו ולא תלין. אבל עובד על איסורים של בל תשהה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. ב"ה
    מה קורה אם מישהו הולך לחנות מחשבים לקח טונר מהמוכר , לא נותן לו קבלה אז הולך עם הטונר לא משלם מה הבדל ?
    הלקוח שלקח את הדירה מהתיווך ובנתיים נהנה מהדירה.

  2. ודאי שיש לו חובת תשלום למתווך. אבל יכול לחייב את המתווך לקבל קבלה, כיון שצריך את הקבלה להחזר כספי. וכדי ללחוץ את המתווך יכול לעכב את התשלום. אבל ודאי שלא נפטר מהתשלום.