תפילת ערבית ביחידות אחרי צאת הכוכבים או במנין לפני השקיעה

שאלה:

שלום וברכה, האם עדיף להתפלל במניין לפני שקיעה או ביחידות אחרי צאת הכוכבים?
תודה רבה

תשובה:

שלום רב.

בענין זה יש מנהגים חלוקים בין אשכנזים לספרדים: מנהג בני אשכנז שלא לעשות תרתי דסתרי אפילו בשני ימים נפרדים, כלומר, אם אני מתפלל בדרך כלל מנחה לאחר פלג המנחה לא אוכל להתפלל לעיתים ערבית באותה שעה. אולם, מנהג בני ספרד שלא להחמיר בכך אלא באותו היום עצמו, ויש שהקילו בכך אפילו באותו היום ממש, ומתפללים מנחה וערבית ברצף.

במקרה שלך נראה שתוכל להקל להתפלל עמהם, וכפי הכלל הידוע שאדם ההולך ממקום למקום נוהג כמנהג בני המקום אליו הגיע, ובלבד שלא תעשה תרתי דסתרי באותו היום, כלומר, יש להתפלל מנחה לפני פלג המנחה וערבית מאוחר יותר. ובפרט, כאשר זהו האופן היחיד שלך להתפלל במנין.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' רלג ס"ק יא, ובשו"ע סי' רלה סעי' א ומשנה ברורה שם ס"ק יב, שנראה מדבריהם שמשום תפילה בציבור מותר להקדים ולהתפלל לפני צאת הכוכבים אף למי שרגיל להתפלל תמיד אחר צאת הכוכבים, וכ"כ בשו"ת אגרות משה או"ח ח"ב סי' ס, אלא שכתב, שאם התפלל מנחה באותו היום לאחר פלג המנחה, עדיף שיתפלל ערבית בזמנה ביחידות.