שליח שקנה במחיר זול

שאלה:

לכב' הרה"ג שליט"א

תזכו למצוות על המענה השאלה הקודמת לגבי מכירה וקניה.
ויש לי עוד שאלה אחרונה בזה, אם חבר מבקש שאעשה לו טובה ואקנה לו מוצר,
והוא עדיין לא הביא לי כסף ולא ביקש מוצר ספציפי, האם מותר לי לומר לו
"יש מוצר כזה שעולה 1000 ש"ח" (ואין זה שקר או הונאה כי אכן הוא גם עולה כך בכמה מקומות), והוא מסכים ואומר, לך קנה לי.
ואח"כ אני קונה (או אפילו אשתי קונה) בשבילי איזה מוצר כזה ב800 ש"ח ומוכר לו אותו ב1000 ש"ח,
ואומר לו "קניתי לך, ומוצר כזה אכן עולה 1000 ש"ח", והוא מבין מדעתו שזה ספציפי עלה לי 1000 ש"ח ועשיתי עמו חסד.
האם יש כאן בעיה של רמאות או מעילה בשליחות?

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר קנית בשליחות מוצר מסוים, אין אפשרות לדרוש מחיר גבוה יותר ממה שהוצאת. והמשלח חייב לשלם רק את ההוצאות שהיו לך בפועל. ולכן אם השגת את המוצר במחיר זול, לא תוכל לדרוש ממנו מחיר יקר יותר, למרות שהמחיר היקר הוא מחיר שוק.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שלב גבי שליח שנשלח לשכור פועלים בה', והשליח שכר בד' שחייב לשלם ד' וכתב הש"ך שהנותר שייך למשלח. וכן מבואר בשו"ע חו"מ סו"ס קפג. ובש"ך שם ס"ק טו גבי שליח שנדרש לשלם מכס, והשליח בחוכמתו ובערמימותו  לא שילם, שהכסף חוזר למשלח. ומבואר שכל שליח שלא הוציא הוצאות לא יכול לדרוש שכר מהמשלח.