חיוב ארבע כוסות כשהיין מזיקו

שאלה:

או"ח תעב י מי שאינו שותה יין מפני שמזיקו או שונאו צריך לדחוק עצמו ולשתות לקיים מצות ארבע כוסות ובמ"ב ושעה"צ שם שאם נופל למשכב אינו דרך חירות. מדוע כשהיין מזיק או שונא זה כן דרך חירות?

תשובה:

שלום וברכה

בס' הלכות חג בחג פרק יט הערה 30 עמד הגרמ"מ קארפ על שאלתך זו, ולאחר שהביא טעמים אחרים לדין זה, דאינו חייב לחלות לקיום מצוה דרבנן, תירץ, שכוונת המשנה ברורה שיש צירוף של שני הדברים יחד, זה גם גורם לו לכאב ראש מידי והוא שונא את השתייה, וגם נופל לחולי, ובצירוף הכל אינו דרך חירות, אבל כאב ראש לבד או חולי לבד עדיין אינו הפקעה גמורה לדרך חירות.

ערב טוב.