טענת קידושי טעות לאחר שחיו ביחד שלש שנים

שאלה:

שלום, אשה שנישאה וגילתה שהנישואין הן מקח טעות כי פתאום גילתה שיש בעיות נפשיות שלא ידעה קודם לכן ובכל זאת ניסתה להמשיך האם אפשר לטעון שמדובר במקח טעות למרות שנולד תינוק והיו נשואים כ3 שנים?

תשובה:

שלום רב,

באופן עקרוני אי אפשר לטעון טענת מקח טעות לאחר שהיו ביחד פרק זמן כה ממושך כפי שכבר כתבו החלקת מחוקק והבית שמואל בסי' לט [ובדרך כלל זה גם מוזר שאחר כ"כ הרבה זמן טוענת מקח טעות שאם אכן יש טעות במקח, הרי ששמים לב בפרק זמן קצר]. באופן כללי, כדאי לדעת שלפעמים אנשים סבורים שניתן לטעון טענת מקח טעות בקידושין, אבל זה פשוט כמעט שלא אפשרי. בכל תשובות האחרונים משך מאות שנים, אפשר לספור על יד אחת תשובות שדנים בכלל בשאלות מסוג אלו! וגם אז כמעט שלא התירו. [ובודאי שגם אז היו בעיות מהסוג הזה, רק שאכן אין טעם בטענה זו כי גט מ"מ היא יכולה לדרוש בשל הבעיות הללו]

ואם המטרה היא להשיג גירושין, זה כמעט שלא משנה הטענה הזו, שהרי אם יתברר בביה"ד שהוא אכן לוקה בנפשו, ממילא יכוונו את זה לכיון של גט. ובחלק הממוני גם לא אמורה להיות לטענה כזו השפעה, כך שלמעשה אין רלוונטיות בטיעון מסוג זה.