הלוואה מהבנק עבור חבר – ריבית

שאלה:

אני צריך לקחת הלוואה
אם אני פונה לבנקים וגופים הם נותנים לי תנאים יחסית גרועים.
אם קרוב משפחה פונה לאותם גופים הוא יכול לקבל את אותה ההלוואה בתנאי ריבית הרבה יותר טובים.
האם יכול הקרוב לקחת את ההלוואה בתנאים שהוא יכול להשיג כאשר ההחזר כולל הריבית יגיע ממני?
האם נחשב שהוא לוקח ממני ריבית ? האם ניתן להתיר?

תשובה:

שלום וברכה,

חבר שלוקח הלוואה מהבנק עבורך יש בזה איסור ריבית בינן לחבר, ולכן אתם צריכים לערוך ביניכם היתר עסקה, ואז חברך יוכל לקחת הלוואה מהבנק עבורך, ואתה תשלם לו את ההלוואה והריבית שהוא משלם לבנק.

בהצלחה.

מקורות:

ראובן שלוקח הלוואה מהבנק עבור שמעון חברו, ושמעון מחזיר את הפירעון לבנק – קרן + ריבית במקום ראובן, הרי זה הלוואה בריבית. ראובן הוא לווה מהבנק – הבנק מכיר בראובן בלבד – ומלווה לשמעון, ולראובן מותר ללוות מהבנק ולשלם ריבית, מאחר ויש להם היתר עסקה, אך ההלוואה שבין ראובן לשמעון אסורה אם אין בניהם היתר עסקה. כמבואר בט"ז יו"ד סימן ער ס"ק ג. וכדי להתיר את לראובן לקחת הלוואה עבור שמעון, צריכים ראובן ושמעון לערוך היתר עסקה ביניהם.