פרי שנפל מעץ השכן

שאלה:

שלום
ראיתי כאן באתר לגבי עץ של השכן הנוטה לרה"ר שאסור לקטוף ממנו פרי כיון שהולכים אחר הגזע. מה יהיה הדין באותו ציור אלא שהפריט נפל מעצמו על המדרכה ברה"ר, האם ניתן לקחת את הפרי, וא"כ מה הדין באכילתו האם יש לעשות תו"מ?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

הפירות שייכים לבעל האילן ולא לבני  – למרות שהענפים פולשים לתוך חצרו של שמעון. ולכן גם לאחר שנשרו הפירות וחפץ בהם בעל האילן ולא מתייאש, הרי הפירות שלו, וחייבת בעלת החצר לתת לו את הפירות. אם ידוע שבעל האילן מזניח את הפירות ולא חפץ בהם הרי הם הפקר ומותר לזכות בהם. אך כל עוד לא נודע שמזניח את הפירות, הרי הפירות של בעל האילן.

בהצלחה.

מקורות:

הפירות שייכים לבעל האילן – ראה שו"ע חו"מ סימן קסז סעיף ב. ולכן אם לא ידוע שהבעלים מזניחים את הפירות הנושרים, אין הפירות הפקר ואסור לזכות בהם, אלא הם שייכים לבעל האילן.

 וראה עוד באגרו"מ חו"מ ח"א סימן מג.