הצעת רעיון לשני שדכנים

שאלה:

שלום רב,
אני עוסקת בשידוכים ומטבע הדברים לעיתים יש לי רעיונות שידוך לכאלה שאיני השדכנית שלהם– ז"א בחור שיש לו שכנית יצא עם בחורה שאני השדכנית שלה ולא הלך בניהם.
ובחורה שאיני השדכנית שלה נפגשה עם בחור שאני השדכנית שלו ולא הלך בניהם.
אם עלה בדעתי הרעיון להפגיש בין שני המשודכים שאיני השדכנית שלהם.. אלא רק נותנת את הרעיון ומקשרת בין השדכנים שלהם.
מה דין שכרי בשידוך הזה? האם בכלל מגיע לי שכר?

תשובה:

שלום וברכה,

שדכן זה האדם שממנו הצדדים שמעו את ההצעה. ולכן אדם שהגה רעיון של שידוך ופנה לשדכן שיעשה את השידוך, השדכן שהציע בפועל זכאי למלוא תשלום השידוך. ואילו מי שהגה את הרעיון לא מגיע לו שכר כלל. מכיוון שהוא זה שהציע לשני הצדדים את ההצעה ולאדם זה משלמים ולא למי שיש לו את הרעיון.

לפעמים אדם הגה רעיון והציע לצד אחד, ומעדיף לשלוח חבר שמכיר את הצד השני שהוא יציע לצד השני, במקרה כזה ישנם שני שדכנים. כל שדכן שהציע לצד אחד, הוא השדכן של אותו צד, למרות שהשידוך הייתה ביוזמת שדכן אחד, ומשלמים לשניהם דהיינו הם מתחלקים בתשלום לשידוך או שכל צד משלם למי שהציע לו.

במקרה שהציע השדכן לקרוב של הצדדים, כגון אח או אבא או אדם שאחראי על הבחור או הבחורה, זה שהציע לקרוב או לאחראי הוא השדכן – והוא זכאי בתשלום, ולא הקרוב שהציע לבחור בפועל, ההצעה לקרוב נחשבת כאי' הוא הציע את השידוך למשפחה, וזה מוגדר שהשדכן כבר הציע.

בהצלחה.