ברכה על נטילת ידיים בבוקר

שאלה:

אדם שהיה ער ובירך ברכות השחר בחצות לילה והלך לישון. האם בקומו משנתו צריך ליטול ידיים? והאם מברך על נטילת ידיים?

תשובה:

האיש הזה שגה לגמרי ואסביר: הברכה של על נטילת ידים נחלקו בה ראשונים, לדעת הרא"ש מדובר בנטילה של נקיות לתפילה, ולדעת הרשב"א זו נטילה ככהן המתקדש בכיור לפני עבודתו בבית המקדש ועל שנעשינו כבריה חדשה. לדעת הרא"ש ודאי לא ניתן לברך על נטילת ידים אם אחר כך הולכים לישון, ראה משנה ברורה וביאור הלכה בתחילת סי' ד, שאפילו אם הולך לשירותים יברך על נטילת ידים אחר כך ולא לפני, שהרי הוא שוב מחוייב בנטילה של נקיות, אלא שמספק לא יברך שוב שמא הלכה כמו הרשב"א שהנטילה היא על הבריה החדשה וזה לא נוגע לנקיון ידיו. במקרה שהזכרת גם לםי הרשב"א אינו יכול לברך כי כלל לא הלך לישון קודם ולא נעשה עדיין בריה חדשה…

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מחילה הרב כנראה לא הבין את השאלה. אדם שהיה ער כל היום מהבוקר עד לשעה של חצות לילה, ואז ברך בחצות לילה את כל ברכות השחר (ללא ברכות התורה) כדעת הרש"ש, ומיד לאחר שבירך ברכות השחר בחצות לילה הלך לישון. וקם משנתו בשעה 7 בבוקר לדוגמא,האם כשקם ב7 צריך ליטול ידיים? והאם צריך גם לברך על הנטילה ?