בקשת החזר הלוואה

שאלה:

שלום רב
חבר חייב לי סכום כסף.
אני חושש שאולי אין לו אבל לא בטוח.
זמן ההלוואה עבר מזמן,
האם מותר לי לשאול אותו מדוע אינו מחזיר, ולא לעבור על 'לא תהיה לו כנושה'.
יש סבירות שאין לו.
האם מותר לי לומר לו כך:
אני אשמח אם תחזיר לי את הכסף שאתה חייב לי, אבל אם אין לך, אני אמתין בסבלנות לכשירווח לך.
או שעצם התזכורת על החוב, כבר בעייתית.
חזק וברוך

תשובה:

שלום וברכה,

איסור של 'לא תהיה לו כנושה' חל רק אם המלווה יודע בבירור שאין לו לשלם, אבל אם אינו יודע ויש ספק למלווה, אין איסור של לא תהיה לו כנושה ומותר לתובע את ההלוואה. ולכן במקרה שלך שאתה מסתפק ואינך יודע בבירור מותר לך לתבוע את החוב.

במקרה שברור למלווה שאין לווה מעות לפרוע אין הבדל אם תובע או שרק מזכיר לו את החוב – אסור. ואפילו לעבור כנגדו אסור כדי שלא לביישו.

בהצלחה.

מקורות:

איסור של 'לא תהיה לו כנושה' רק כשברור שאין לו מעות – כסף הקודשים ריש סימן צז.

להיראות לפני הלווה – שו"ע חו"מ סימן צז סעיף ב.