קיום מצוה ממעשר כספים

שאלה:

האם ניתן להשתמש בכספי מעשרות לצורך התקנת התקן שבת למקרר?
וכן האם מחשבים את המתנות לאביונים מכספי מעשרות?
תודה.

תשובה:

התשובה לשתי השאלות היא אחת, כל מצוה שאדם מחוייב בה, והיא לא התנדבות, כמו לולב נר חנוכה מתנות לאביונים [בשיעור המינימלי המחוייב] אי אפשר לקיים מכספי מעשר, מכיוון /שכספי המעשר צריכים ללכת לצדקה היינו לא לשמש את האדם הבעלים של אותו הממון בעצמו. ואילו לקיים את המצוות שהוא חייב בהם כמו מתנות לאביונים וכל כדו' שהאדם עצמו מחויב בזה בכל מקרה הרי שאסור מכספי מעשר. אבל מה שאינו מחוייב בו, כמו תוספת הידור, או ריבוי מתנות לאביונים יתר על המחוייב או קניית עלייה בבית הכנסת שזה אדם לא מחוייב לעשות, אפשר ממעשר [בתנאי שכאשר התחייב לגבאי היה בדעתו לקנות ממעשר, אחרת שוב הוא פורע חוב גמור ממעשר וזה אי אפשר]. מכיוון שבכה"ג הוא נותן את המעשר לצורך מצווה, שאינה מוטלת עליו כמו התרומה לבית הכנסת או כל מטרה חשובה אחרת שהיא איננה מחיוב על האדם מעיקר הדין

התקן שבת לדעתי הוא חיוב במקררים החדשים וגם כן לא ניתן לתת ממעשרות.

ערב טוב