סירוק הפיאות במסרק בשבת

שאלה:

בשבת בבוקר הילדים קמים עם פיאות מפוזרות כשהם צריכים סלסול כל שהוא , איך יש לנהוג ועם מה אפשר לסרק ולסדר להם את הפיאות ?

תשובה:

עניין סירוק הפיאות: אסור לסרק שער בשבת, לא על ידי מסרק ולא על ידי מברשת, אמנם מותר להפריד את השערות באצבעות, כמו כן מותר לתקן את השער קצת, על ידי מברשת שהשערות שלה רכות, ואינה תולשת שיער, וצריך לייחד את המברשת ולהשתמש בה רק בשבת ולא בימות החול.

ובעניין סלסול הפיאות: אסור לסלסל פיאות משום איסור בונה, אמנם אם הם עדיין הם מסולסלות קצת, מותר לגמור לסלסל אותם.

מקורות

בשולחן ערוך סימן ש"ג סעיף כ"ז מבואר שאסור להסתרק במסרק בשבת, משום שברור שיתלוש שער, אמנם עיין במשנה ברורה ס"ק פ"ז שמבואר שאם המסרק הוא משער רך שאינו משיר שער אפשר לתקן בו מעט את השער.

ומה שצריך לייחד את המברשת שיהיה מיוחד לשבת, היינו כדי שלא יהיה נראה כעובדין דחול [שמירת שבת כהלכתה פרק י"ד סעיף מ"ד].

ומה שמותר להפריד את השער בידיים מבואר ברמ"א שם ובמשנה ברורה ס"ק פ"ח

ובעניין סלסול פיאות עיין בתפא"י על המשניות פ"י דשבת יכין אות ל"ה שמבואר שאסור משום בונה, ועיין בספר מאור השבת ח"ב מכתב ל"ב שדעת הגרש"ז אוירבך זצ"ל שאם הפיאות קצת מסולסלות מותר לגמור לסלסל אותם. [ועיין בכל הנ"ל בספר אורחות שבת ח"א סימן י"ז סכיף י' – ט"ו].