כמה זמן לאחר האכילה ניתן לברך ברכה אחרונה – שיעור עיכול

שאלה:

מה השהות בין אכילה לברכה אחרונה מעין שלוש ואם אני שותה בינתיים שאר משקים שנפטרו מברכתם בגפן ממשיכים את השהייה ?

תשובה:

שלום וברכה

הזמן של שיעור עיכול שאחר האכילה כדי שנוכל לומר ברכה אחרונה, אינו מוגדר לגמרי, כל זמן שעדיין ההנאה קיימת ויש תחושת שובע ניתן לברך, אבל קשה להגדיר תחושה כזו, לכן אם עוד לא עבר אחר האכילה 72 דק' ודאי אפשר לברך, ובאכילה מרובה של ארוחה טובה אפילו שעתיים שלוש עדיין ניתן לברך. כאשר שותים או אוכלים מעט מיני מתיקה באמצע, אם מדובר בסעודת פת, לכל הדעות זה ממשיך את האכילה וניתן לברך, אבל באכילת מזונות או פירות, נחלקו בכך הדעות, ולכן יש להחמיר לכתחילה ושלא להמתין עם הברכה. חשוב לציין שבאכילה מועטת מאוד, כמו שתייה שהעיכול שלה מהר, או אכילה מועטת, שיעור עיכול הרבה פחות ולכן יש להשדרז ולברך בלי להשתהות.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קפד סעי' ה וביאור הלכה שם ד"ה אם, ושער הציון שם ס"ק יט, וקצות השלחן סי' ס ס"ק כ.