האם יש מצווה לפרנס את גרושתו?

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים

שאלתי היא אם יש מצווה שאומרת על-פי התורה שאדם גרוש עליו מן המובחר שיוסיף על סכום המזונות הקבוע בהסכם גירושין

עוד סכום כסף

*שאלתי מדוע?
*מהי מעלת אותו מעשה של נתינת כסף יותר מן המזונות?
*האם זה עבור שכר טירחה?
* והאם ישנו תגמול רוחני כל שהו או גשמי על כך "כמו המצוות מעשר כספים"

אשמח גם להודעת sms מכיוון שאיני פעיל כל כך במייל האישי שלי
בתודה

תשובה:

שבוע טוב,

יש מקור לכך, שיש דין במצוות צדקה שצריך לפרנס את גרושתו, למרות שהיא כבר איננה אשתו. ומדין מבשרך אל תתעלם [זה סדר הקדימה בצדקה] ראה בש"ך יו"ד סי' רמז סק"א שהביא כך בשם התוספתא שהביאו את הפסוק "ומבשרך אל תתעלם". כך גם בספר החינוך הביא שיש מעלת צדקה לפרנס את גרושתו. אבל צריכים לשים לב שבעבר אישה שלא היה לה בעל היה לה קשיים בפרנסה, לא היה מי שיפרנס אותה, ובאמת היה זה צדקה עצומה לעזור לה, והיא הייתה ככל העניים והיה לה דין קדימה בגלל מבשרך אל תתעלם. אמנם היום המצב הוא שונה כי האשה כן יכולה להתפנס בכוחות עצמה ולא מוכרח שהיא ענייה. ויש כאלו שאכן עניות ויש כאלו שפחות, ולכן אי אפשר לומר שיש מצווה להגדיל את המזונות. הכל תלוי בנסיבות

מקורות:

ש"ך יו"ד רמ"ז: "דנחום איש גם זו. בפ' ג' דתענית (דף כ"א ע"א) ע"ש. בירושלמי פ' אלמנה ניזונית ובמדרש רבה סדר בראשית פרשה י"ז איתא שר' יוסי נתן צדקה ופרנסה לאשתו המגורשת ע"ש ומבשרך לא תתעלם:"