חג השבועות לא יוצא בשבת / הלוח העברי

שאלה:

מדוע בימינו חג השבועות לא יצא אף פעם בשבת.
בברכה רבה

תשובה:

שלום וברכה

הלוח שלנו מבוסס על מולד ממוצע קבוע מראש, מיסודו של הלל הבבלי, כיון שאין לנו סנהדרין שיכולים לקדש את החודש על פי הראייה, וכיון שנקבע על פי לוח זה שלא אד"ו ראש ולא בד"ו פסח, כלומר, חג הפסח לא יוצא בימים שני רביעי ושישי, ממילא גם חג השבועות לא יוצא בשבת…

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. חג השבועות לא יכול לצאת בשבת, כי ביום שבו חל שבועות יחול בשנה שאחריה הושענא רבא, וכדי לא לבטל מצוות ערבה סודר הלוח שהו"ר וממילא שבועות שלפניו לא יחולו בשבת.

  2. בהושענא רבה זועקים ומתחננים על המים, ובשבת לא מתריעים אלא בשעת הגזירה, כך מבאר זאת הרוקח סי' רכא. כך גם לגבי מנהג חיבוט ערבות.

  3. ושמעתי פעם מהרב פינקוס זצ"ל על דרך הדרוש
    היות והוא מנהג נביאים וחביב לפני הקב"ה והו"ר הוא יום דין וצריך זכויות [עיין ר"ה טז' רש"י שם בשעה שישראל מחבבים את המצוות מסתתמין טענותיו וכו'] לפיכך מסדרי הלוח תיקנו שלעולם לא יתבטל.

  4. מזיזים לוח שנה עבור מנהג שלא יתבל בגלל השבת
    ולא מזיזים כדי לא לבטל.שופר שהוא מדאורייתא ביום ראשון.ולולב מדאורייתא בחמישה עשר??

  5. תשובה לשאלת ר' יעקב רוטנר
    היא הנותנת
    מכיון שיש במנהג ערבה חביבות יתירה בכך שנביאים קיבלוה ולא דין תורה
    יש בזה זכות עצומה שהקב"ה עובר מכסא דין לכסא רחמים
    עיין מש"כ נמוקיי יוסף לגבי הנפק"מ בין זה שקונה ס"ת או כותב ס"ת
    שמיושב בזה לענ"ד מדוע ביו"כ כאו"א מביא ס"ת לביהמק"ד ואומר ראו ס"ת נאה שכתבתי