התרת נדרים על ידי קרובים / התרת נדרי אבות – קטניות

שאלה:

לפני פסח אני וב' אחים שלי עשינו התרת נדרם לסבתא שלי (לאכול אורז בפסח) האם זה מועיל כאשר כולנו קרובים אחד לשני?

תשובה:

שלום רב.

אח בן ושאר קרובים יכולים לשמש כחלק מהרכב בית הדין להתרת נדרים, ואין צורך באנשים זרים בדוקא.

אמנם מנהגי אבות כלל לא ברור שמועילה להם התרה! יש בזה משום אל תיטוש תורת אמך, ראה מה שכתבנו בזה בהרחבה כאן.

מקורות:

ראה נדרים עז א ושו”ע יו”ד סי’ רכח סעי’ ג. בטעם דין זה כתב בשו”ת יפה נוף סי’ קכא, שהתרת נדרים אינה נחשבת עשיית דין ממש, ולצורך חשיבות הענין בלבד נעשה הדבר בפני שלושה.