בורר בהפרדת העור מהדג בשבת

שאלה:

שלום לרב.

אתמול אכלתי דג פילה סלמון, העור היה מתחת , צמוד לצלחת ומעליו כל הבשר.. התחלתי לאכול וחשתי שעם העור הטעם היה קצת לא נעים אז "העמדתי" את הדג על הצד ובחלק ממנו הורדתי את העור השאלה אם עברתי על בורר? לפי מה שריתי בשש"כ הוא אומר שזה תלוי במנהג , אם נוהגים לאכול או לא לאכול את העור..
לא יודע האם נהגתי כשורה, בכלל לצערי בדקתי בששכ רק אחרי שאכלתי.
תודה ובשורות טובות

תשובה:

שלום וברכה

ככלל יש בהחלט לחשוש כאן לבורר, ענין זה תלוי במחלוקת הידועה שהביא הביאור הלכה בתחילת סי' שיט אם בגוף אחד יש איסור ברור, ומנהג בני אשכנז היה ודאי להחמיר בזה אף שבין הספרדים יש שיותר שהקלו. אגב, ניתן לעשות בצורה פשוטה, במקום להוציא את העור מהבשר, להוציא את הבשר מהעור, ואז זו ברירת אוכל מפסולת ולא להיפך והיא מותרת כאשר זה לא נעשה בכלי המיוחד לברירה וזה נעשה לצורך שימוש מידי.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בהמשך..
    אבל בששכ לפי הבנתי, הוא תולה זאת במנהג המקום, האם אוכלים את העור של הדג או לא ואם אוכלים אז זה לא בורר , כמו בפירות וירקות. איך אפשר לדעת מה המנהג בזה?(דף מח )

  2. האם מותר להפריד את העור / העצמות מהדג מבלי להזיזם מהמקום, כלומר לא להוציא את הפסולת מהאוכל אלא רק להפריד אותם אחד מהשני באותו מקום בצלחת, ואח"כ להוציא את הבשר מתוך הפסולת ?