דגים בפסח – המשך

שאלה:

בבית הוריי נוהגים (כמנהג ויז'ניץ) לא לאכול דגים בפסח – מנהג שהתחיל בעקבות כך שהיתה תקופה (לפני כ100 שנה) שהיו משמרים את הדגים באלכוהול חמץ.
מאז שהתחתנתי לפני 15 שנה, אנחנו – אני אשתי וילדיי – אוכלים דגים. השאלה, האם היה חובה לשמור את המנהג הזה, או לא. ומה עלינו לעשות להבא?
תודה.

תשובה:

בס' ארח דוד ממנהגי רבי דוד בהרן סעי' רטז הובא שהוא לא אכל דגים בפסח משום שכך היה מנהג חמיו אבל לא הקפיד בזה לצאצאיו, ונראה שהטעם, משום שמנהג זה היה מחמת טעם וסיבה, וכיון שבטל הטעם בטל המנהג, ואינו כתקנה קבועה כמו גזירת קטניות וכדומה, שיש בכך כדי לחייב את הצאצאים בלא קשר לטעם הדבר. וראיתי ברוח זו מאמר בקובץ אור ישראל מאנסי חלק לט מאחד הרבנים. לכן נראה שיש להקל בפרט שכבר ביטלתם מנהג זה שנים רבות.