קניית החמץ מהגוי לאחר הפסח

שאלה:

מתי קונים את החמץ מהגוי חזרה כך שאפשר לאכול ממנו?

תשובה:

שלום רב,

אפשר לאכול מהחמץ שנמכר לגוי. הקנין שעושים לאחר הפסח ובו קונים בחזרה את החמץ מהגוי אינו אלא לחומרא בעלמא.

מקורות:

ראה שו"ת מנחת יצחק "ח"ו סי' מה:

"אמנם הקניית החמץ במוצאי פסח מהנכרי ע"י הבד"צ הוי אחרי שיטת ר"ת, ובנוגע לעיקר הדין נלענ"ד דאין כאן שום חשש, כי מעיקר הלכה אין צריך לקנייה מהנכרי אחרי פסח, וראי' לדבר כי אם הי' מעיקרא דדינא, מי נתן הרשאה להמורשה מהצבור למכור חמצם לקנות אחרי פסח מהנכרי בשבילם, והטעם דאף בלתי קניי' מהנכרי ליכא בזה אף משום גזל עכו"ם, דכפי המבואר בשטר מכירה להנכרי שזוקפין עליו השאר במלוה, והחוב עליו לשלם ביום או יומים אחרי הפסח, הרי אם בא הזמן ולא שילם המלוים גובים חובתם מהחמץ, ומה"ט דנו הרבה פוסקים דהחמץ הוי כמו משכון על דמי המקח, ועי' במק"ח (סי' ת"מ ביאורים סק"ג), ושאר פוסקים ס"ל, כיון שבשטר מכירה מפורש שזקף עליו במלוה, ורשות להנכרי לעשות בו כאדם העושה בשלו, ולא תפיס לי' למשכון, אין חשש בזה, עי' באריכות בשד"ח (מע' חו"מ סי' ה' אות כ"ה)".

וכך גם נראה מדברי הפוסקים שהביאו את המנהג הזה של קניית החמץ מהגוי במוצאי פסח משום שזה רק כדי שלא יראה כהערמה. ראה שו"ת מהרש"ם ח"ב יו"ד סי' קיז, ושו"ת בגדי ישע או"ח סי' ב.