ברכה על מצה אחרי פסח

שאלה:

מה הברכה הראשונה על מצה בצאת החג למי שיש לו לחם מלפני פסח, כמובן שעבר מכירת חמץ? ושאלה שניה, מה הברכה הראשונה על מצה למי שעוד לא קנה לחם.?

תשובה:

מנהג האשכנזים לברך על המצות כל השנה ברכת המוציא, כיון שקובעים עליהם סעודה, ומנהג הספרדים שאם לא אוכלים שיעור של 4 ביצים [כ-200 גרם] שמברכים עליהם מזונות. אמנם מסתבר שכל עוד אין לחם בחנויות, מי שאין לו לחם מברך עדיין המוציא.

כל זה דווקא במצות שעשויות רקיקין דקים ["מצות יהודה" וכד'], אולם מצות עבודת יד רכות [כדוגמת "אשתנור" וכד'] גם למנהג הספרדים יש לברך עליהם המוציא כל ימות השנה.

מקורות:

לגבי מצות דקות – עי' שו"ת הר צבי או"ח סימז צ"א, ציץ אליעזר חי"א סי' י"ט, שבט הלוי ח"א סימן ר"ה ויחוה דעת ח"ג סימן י"ב, ברכת הנהנין (מזונות, לרי"מ שטרן, פרק ד עמ' ק-קא), פני השלחן (ר"פ ויטמן, סי' קסח ס"ה ס"ק יג), לגבי מצות רכות עי' ברכת ה' (לר"מ לוי, ח"ב פ"ב סעיף נג).