הכשרת כלים בתוך פסח

שאלה:

מועדים לשמחה
אשכנזי שרוצה להכשיר כלים בתוך פסח שיהיו כשרים לפסח האם אפשרי? מדובר על מקלף ועל סכו"ם.
א.האם אפשר להסתפק בעירוי ממים רותחים על הסכו"ם?
ב. האם אפשר לשים את הסכו"ם בקערה כשרה לפסח ועל זה לשפוך על הסכו"ם את המים?, והאם בגלל זה יש להכשיר לאחר מכן את הקערה?
ג. האם יש הבדל בין סכו"ם שהשתמשו בו גם במקצת פעמים על כלי ראשון שעל הגז?
ד. והאם חייב שהסכו"ם יהיה לא בן יומו?
תודה רבה

תשובה:

כלי חמץ שהשתמשו בהם במשך השנה הרבה בחמץ, לא ניתן להגעילם בפסח, כיון שחמץ בפסח אסור אפילו במשהו, וכאן את אותו משהו יחזרו הכלים ויבלעו ממי ההגעלה, רק שהשתמשו בו פעם אחת חמץ ובלע רק משהו מכשירים על פי הכלל שפעמיים משהו לא חוששים לו [כך מנהג בני אשכנז שחוששים בפסח אפילו לנותן טעם לפגם] ראה רמ"א בתחילת סי' תנב. אמנם לפי הכלל שאמרו שדבר הנצרך להגעלה יכול לבוא להכשר גם על ידי ליבון קל, ניתן להעביר את הכלים היטב באש משני הצדדים וללבן אותם כך.

עירוי אגב כלל אינו ההכשר הנכון לכלים אלו וצריך הגעלה ממש!

וברור שצריך שיהיו לא בני יומן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ולמה עירוי לא אפשרי והרי לא השתמשתי בזה על האש ממש אלא בכלי שני, וכך בעירוי זה פוטר את הבעיה לכאורה שיבלע ממי הגעלה כי לא מכניסים את זה בתוך סיר הגעלה אלא מערים על זה

  2. אני משוכנע שהשתמשת בסכו"ם במהלך השנה גם בכלי ראשון, לערבב תבשיל או להוציא אוכל מסיר רותח וכדומה, הנושא אם ללכת אחרי רוב תשמישם, נתום במחלוקת הפסוקים כידוע בסי' תנא סעי' ו, אשכנזים ודאי מחמירים בזה ובכלל המנהג להגעיל.