מה עושים עם מצה שבורה ללחם משנה?

שאלה:

שלום כבוד הרב,
קנינו קילו מצות עבודת יד וכשפתחנו את הקופסא ראינו שכולן שבורות.
מה הדין לגבי ליל הסדר? האם אפשר להשתמש בהן?

תשובה:

שלום וברכה

אכן זה קורה… תקחו את השלוש הכי שלמות, ותחרכו מעט על הגז את מקום השבר שיראה שלם, ואלו יהיו לליל הסדר. רק להזהר שלא יחרך סתם אלא מעט ושלא יגע בגז שאולי אינו כשר.

ראה שמירת שבת כהלכתה פרק נה סעיף י.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום לכת"ר.
    עד כמה חשוב העניין של לברך בליל הסדר על שלמה?
    נגיד שמסיבה מסויימת (כבר נכנס החג,אין גז כשר, וכו) אין אפשרות לעשות את חריכת הקצה, האם אפשר, נגיד, לברך על מצות מכונה (שמורות) המוציא, אבל את אכילת הכזיתים לאכול ממצות היד?

  2. את הברכה אומרים על מה שאוכלים. אפשר לטעום מעט ממצת מכונה ואחר כך מיד לאכול כזית ממצת יד. אבל החכם עיניו בראשו לדאוג להכל לפני החג.

  3. תודה על התשובה המהירה.
    אגב ההתעסקות בנושא התחלתי לחקור לגבי עניין חריכת המצות לעשותן שלמות, ומצאתי מאמר שמביא את דעות המפקפקים בכך שזה בכלל עוזר, ושגם אם עוזר עולה השאלה האם מותר לעשות כן ביום טוב מכל מיני סיבות.
    ואם כך הדבר, אולי עדיף "לכתחילה" אם קורה כזה מקרה (אפילו אם לא נכנסנו ליום טוב) לברך המוציא על מצות מכונה שמורות שלמות לטעום מהן ואז לאכול כזיתות ממצות יד?
    אני מצרף קישור למאמר הנ"ל (יש להגיע במסמך הPDF לעמוד 22, בלי קשר למספרי העמודים של הדפים)

    https://www.dirshu.co.il/wp-content/uploads/2024/04/%D7%A9%D7%99%D7%A2%D7%95%D7%A8%D7%99-%D7%94%D7%A8%D7%91-%D7%96%D7%A0%D7%92%D7%A8-%D7%A4%D7%A1%D7%97-%D7%97%D7%9C%D7%A7-%D7%90-%D7%95%D7%97%D7%9C%D7%A7-%D7%91-%D7%AA%D7%A9%D7%A4%D7%93.pdf