ניקיון הבית לפני בדיקת חמץ

שאלה:

שלום רב
האם השטיפה שצריך לעשות לפני בדיקת חמץ, צריכה להיות סמוכה לבדיקה?
או שיש אפשרות לעשות אותה או חלק ממנה יום קודם?

תשובה:

שלום רב,

אין הלכה שציריכם לשטוף ולנקות את הבית שוב ביום בדיקת חמץ. אפשר לעשות מתי שרוצים, ואפשר גם לא לנקות כלל, ולסמוך רק על הבדיקה – בדיקת חמץ. אלא שהרא"ש כבר כתב: "ישראל קדושים הם וגוררין ומבערין כל חמץ הנמצא אפילו כל שהוא ואפילו אם נדבק בכותלי הבית", לכן, קשה לסמוך עד כדי כך שהכל ייעשה בליל בדיקת חמץ ע"י הבדיקה עצמה, ונוהגים בכל תפוצות ישראל לנקות את הבית לפני כן, אבל אין בזה הלכות ומנהגים, כל אישה תעשה לפי הנוחות שלה.

אגב, השאלה היא אחרת, מאחר שכל הבית כבר נקי לפסח ואין בו חמץ מדוע איפוא צריך עדיין לבדוק. ראה Cמרדכי (פסחים ס"ס תקל"ה), שאפילו אם כבדו וטאטאו הבית קודם ליל י"ד, צריכים לחזור ולבדוק בליל י"ד, "שלא לחלק בין בדיקה לבדיקה". כלומר שאף שמן הסתם לא נשאר חמץ שמקום שטאטא כבר, מכל מקום צריך לקיים תקנת חז"ל כהלכתה, לבדוק בליל י"ד דוקא ולאור הנר. ועוד כתב שם (ס"ס תקל"ו) טעם אחר שאין די במה שכיבד הבית מקודם, כי אפילו אחרי כיבוד הבית, עלול להשאר חמץ בגומא. וכתב התרומת הדשן (שו"ת סי' קל"ג), שלטעם הראשון די אם בודק במקום אחד בליל י"ד, שבזה יוצא ידי תקנת חז"ל לבדוק בליל י"ד, ואין צריך לבדוק שוב את כל הבית.