כיבוי גז ביום טוב – קורונה

בעקבות המצב החמור בארצות הברית הרבה אנשים אין להם גוי או גויה בבית לעזרה וגם בגלל היסטוריה של שריפות בבתים באמריקה שהם עשויים מעץ ויש לנו שלושה ימים של חג יום טוב ושבת אנשים מפחדים להשאיר את הגז דלוק שלושה ימים האם יש איזה עצה שתעזור לנו לכבות את הגז אפילו בדיעבד ביום טוב ולא להשאיר להבות דולקים בבתים שלשה ימים אנשים מפחדים ואפילו יכול להיות שאנשים לא ישמעו ויכבו את הגז ביום טוב מחשש סכנה וגם יש אנשים מבוגרים לבד בבתים בבקשה לענות תשובה ברורה ומנומקת קצת כיון שהתשובה תינתן לציבור ספרדי גדול בברוקלין

תשובה:

שלום וברכה

אינני מכיר דרך להתיר כיבוי גז ביום טוב, בעבר נשאלתי האם ניתן לסגור את הברז הראשי אם יחשב גרמא, וגם בזה הוכרע שאסור לסגור את ברז הגז הראשי בכדי לכבות את האש ביום טוב, ואף שאין זה נכבה באופן מיידי כיון שיש חיבור בין הגז הנמצא במיכל לגז הבוער דומה הדבר להוצאת שמן מנר שפסק השולחן ערוך לאסור ביום טוב.

הפתרון היחיד ההגיוני בעיני, הוא לבשל את כל האוכל לפני יום טוב, ואז לא צריך בכלל להשאיר גז אלא הכל יתחמם על פלטה חשמלית שבה ניתן גם להשתמש בשעון שקע שמדליק ומכבה מתי שרוצים. יש אגב בישראל גם שעון גז, חגז, אבל אני מניח שכרגע אין אפשרות לצאת לקנות…

בשורות טובות וחג שמח.

מקורות:

שולחן ערוך סי' תקי"ד סעיף ב', ואף שכתב שם הטעם מכיון שבשעה שמוציא השמן כהה אור הנר מעט וזה נחשב כיבוי, ויתכן שבסגירת ברז הגז בשלב ראשון אין מתמעטת גודל הלהבה, אך המשנה ברורה (בשעה"צ ס"ק ט"ז) הביא את טעמו של הרא"ש שאף אם אין האור מתמעט אסור כיון שנוגע בדבר הדולק בעצמו נחשב כיבוי אף שאינו כבה מיד והוא הדין בגז, וכתב המשנה ברורה שם ס"ק כ"ג שיש להחמיר כהרא"ש. וכן פסקו להלכה רבים מהפוסקים, ר' בשמירת שבת כהלכתה פי"ג סעיף י"ב שהביא כן בשם ר' צבי פסח פרנק, וכן כתב בשו"ת מחזה אברהם סי' מ"ב, ציץ אליעזר ח"ו סי' ח', יביע אומר חלק ג' סי' ל' ועוד.