תוספת שבת – כמה?

מה הזמן הכי מינימלי לתוספת שבת במוצאי שבת למי שהולך לפי שיטת החזון איש בזמן יציאת השבת?

תשובה:

שלום וברכה

במשנה ברורה בסי' רסא כתב שצריך תוספת הניכרת כרבע שעה, אבל כיון שזו חומרא ומעיקר הדין מספיק שתים שלוש דקות, כאן שזו חומרא לחשוש לחזון איש מסתבר שלא צריך להחמיר ברבע שעה ומספיק כמה דקות. באופן כללי מומלץ לבני תורה להמתין במוצאי שבת ומוצאי יום כיפור כשיטת רבינו תם שהסכימו איתו רבים מהפוסקים בכל הדורות, ביניהם מרן השו"ע.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. השאלה, אם בפועל נהגתי שלוש פעמים להגדיר מעבר לצאת הכוכבים לשיטת החזון איש את תוספת שבת כרבע שעה בידיעה שהמינימום הוא זמן כלשהו של כמה דקות אפילו שתי דקות – יש כאן בעיה של נדר או שרק תוספת בתוך מסגרת התוספת שבת?

    יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בנושא זה?

  2. אם נהגת בתוספת גדולה יותר כדבר קבוע, ולא אמרת בלי נדר, יש כאן לכאורה חשש נדר, אלא שבדרך כלל על נדרים כעין אלו סומכים על המודעה שעושים בערב ראש השנה.

  3. כדי להבין טוב יותר:

    אם נדון זאת כנדר של מנהג טוב שלוש פעמים בנושא החמרה בתוספת שבת- זו הכרעה בהלכות נדרים אבל בכל מקרה גם אם בפועל הוספתי את הזמן הכי קצר ומיקל בתוספת שבת- יצאתי ידי חובה בדיעבד, בכל מקרה- מצד הלכות תוספת שבת?

    יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בשאלה הזו?