אמירת שש/עשר הזכירות – חיוב או מנהג?

שאלה:

שלום כבוד הרבנים

ראיתי בסידורים שיש עשר זכירות רציתי לשאול מצד ההלכה אני חייב לקרוא אותם או לא?

תשובה:

מנהג העולם שלא לראות בזכירות אלו חיוב גמור, אלא הידור ומנהג טוב בעלמא, וזאת על פי מה שכתב בערוך השולחן אורח חיים סימן ס סעיף ד: ודע דזכירות אלו יש שאומרים אותם אחר התפלה ונדפסו בסידורים ששה זכירות זכירת יציאת מצרים זכירת מתן תורה זכירת עמלק זכירה דהקצפה זכירת מרים וזכירת שבת, ואינו אלא הידור בעלמא, דלא מצינו בגמרא ובפוסקים חיוב זכירות אלו, רק זכירת יציאת מצרים הוא חיוב בכל יום ערב ובוקר מדאורייתא, וזכירת עמלק הוא חיוב מדאורייתא לקרא פעם אחת בשנה, ולכן קיי"ל דפרשה זכור היא מן התורה כמו שיתבאר בסי' תרפ"ה, וזכירת שבת היא חיוב בכל שבת לזכור בתפלה ובקידוש, כדדרשינן זכור את יום השבת זכרהו על היין אבל שארי הג' זכירות לא מצינו חיוב כלל להזכירם. אמנם כבר העירו שלפלא הוא שהעלים עיניו מדברי הרמב"ן בפרשת יתרו שלמד שחיוב הזכרת שבת הוא גם בימי החול, ולא רק בשבת, ומתקיים באמירה זו, וחיוב הזכרת מעשה מרים הוא חיוב כל יום כפי שכתב בעשין ז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום כבוד הרבנים.

    האם המצווה/המנהג להזכיר הזכירות הללו (לפחות, זכירת יציאת מצרים, שבת ועמלק) בפה, או די לחשוב עליהן?
    וגם, האם אנחנו צריכים לומר אותן (או לחשוב עליהם) בכל הפרטים שלהן, או אין זה הכרחי?

    תודה מראש.
    כל טוב.