איני יודע אם התחייבתי

שאלה:

לפני מס' שנים אשתי אספה כסף עבור ספריה בבית ספר שהיא עבדה בו. יום א' היה מעבר של המשרד שלה והכסף נעלם. יתכן שזה נגנב ע"י הגוי ויתכן שזה יתערב בטעות עם כספה. לא זכור הסכום המדוייק. מה חיובינו

תשובה:

שלום וברכה, דבר ראשון יש לברר מה היה מעמדה של אשתך, אם היה לה אפשרות להשתמש בכסף, הרי היא שומרת שכר וחייבת במקרה של גנבה או אבידה. אך אם הכסף ניתן לה להעביר לספריה, ולא היה פיקדון בידה, ולא היה לה רשות להשתמש בכסף, הרי היא שומרת חנם ופטורה במקרה של גניבה או אבידה. בצורה רגילה כאשר נותנים סכום למי שאוספת לא מקפידים על כך שהיא תשתמש בכסף לצורכיה, ורק תביא בסוף את הסכום שנאסף לספריה. אולם אם אשתך מעצמה לא רצתה לקחת את הכסף לשימוש פרטי, והקפידה שזה יהיה במעטפה או שקית נפרדת, והתייחסה לכך ככסף שלא שלה ואסור לה להשתמש בו גם בשעת הדחק, הרי היא פטורה במקרה והיה גניבה. אולם במקרה שלנו שיש חשש נוסף שמא הכסף התערבב לה בכספה שלה ולכן נעלם, הרי זה איני יודע אם פרעתיך. מאחר ושומר חייב בהשבת המעות, כאשר הוא אומר איני יודע אם פרעתיך הוא חייב. [כלומר אם הספריה תובעת את הכסף ממנה בית דן יחייבו אותה. ואם הספריה אינה מודעת לנושא ואינה תובעת את הכסף מכל מקום חייבת לשלם לצאת ידי שמים] ובמקרה זה גם לא ידוע הסכום, ולכן כדי לצאת מידי כל ספק כדאי שיגיעו להסדר עם הספריה. בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ רצב סעיף ז. ושו"ע סימן עה סעיף ט-י.