איזה בשר לוקחים למנהג הזרוע בקערת הפסח?

שאלה:

שלום רב

מה המנהג להניח בקערה בזרוע? חתיכת בשר כנף עוף שוק עוף
תודה

תשובה:

שלום וברכה יש בזה אכן מנהגים שונים בין בתי ישראל, המנהג הקדום הוא בבשר בהמה, וכן מבני ספרד רבים לוקחים מעט בשר של רגל כבש, בדומה לקרבן פסח, אולם בני אשכנז יותר הורגלו בזה בבשר עוף יש שלוקחים כנף ויש שלוקחים שוק, ואף שבקדמונים אין לזה כל כך מקור, כל אחד יעשה כמו שראה אצל בית אביו, ומה שתעשה זה טוב.

מקורות:

במהרי"ל הובא שהיה לוקח בשר בקר, אולם רבינו מנוח פ"ח ה"א כתב לקחת בשר שה או גדי, ובמנהיג כתב זרוע של שה, ובטור תפו זרוע של טלה, וכ"ה במטה משה ובלבוש סי' תעג שצריך בשר בהמה, וביסוד ושורש העבודה דחה בתוקף את המנהג הרווח לקחת בשר עוף, אבל כך נתפשט המנהג בהרבה קהילות, וכיון שמדובר במנהג ולא בהלכה פסוקה בגוף עניני הפסח, כל אחד יעשה בזה כמנהג אבותיו.