לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

קטניות בשבת חול המועד לאשכנזי – מוקצה

שאלה:

האם מותר לטלטל קטניות בשבת חוה'מ לנוהגים איסור בקטניות?
מצד אחד מוקצה לעשירים מוקצה לעניים ומאידך ישנה מחלוקת ראשונים האם גם בדבר שלא ראוי לבעליו מחמת איסור יש את אותו עיקרון שהמוקצה לבעליו מוקצה לכולם.

תשובה:

שלום וברכה נתקיים בך שאלת חכם חצי תשובה… בשבת בכל מקרה זה מוקצה כשאינו מבושל גם בכל שבתות השנה, ואם זה מבושל, דינו כביום טוב וכדלהלן: להלכה נראה שנחלקו בזה הדעות: בחזו”א או”ח מט ס”ק טו ושו”ת דובב מישרים סי ‘ מט, נראה שאסור משום מוקצה. אולם בשלמי יהודה (פ”ח סכ”ג-כה) הביא לגבי קטניות, בשם הגריש”א והאז נדברו שאינם מוקצה הואיל וראוי לכבד לספרדים. וציין שם בהערה לשדי חמד מערכת חו”מ סי’ ו’ אות ו’ וכף החיים סי’ תנג ס”ק טז, שמותר לבשל אורז בשביעי של פסח מטעם הואיל דמקלעי.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. תודה רבה!
    האם אין להתיר אם לא מבושלות מכיוון שאפשר שיהיו ראויות ע'י שרייה במים? ( אולי זה דומה לדין בשר קפוא שנתירו חל מהאחרונים כי אפשר שיפשיר בשבת עי מים או שמש ולכן כבר כשקפוא התירו). שוב תודה גדולה לרבנים!