תפילת טל ביחיד

שאלה:

האם אפשר לומר תיקון הטל ביחיד, והאם יש הבדל ביון אשכנזי לספרדי.?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה תפילת\תיקון טל הוא תפילה שנתקנה עבור השליח ציבור שיודיע על ידה שמתחילים לבקש מוריד הטל ומפסיקים לומר מוריד הגשם. ולכן אין חובה על היחיד לומר תפילה זו. אולם כיון שאין תפילה זו דבר שבקדושה שאסור לאומרה ביחיד, אין כל איסור לאומרה ביחיד, וניתן לומר אותה בכל עת בימי הקיץ שהעולם זקוק לטל. ולכן אפשר לומר תפילת טל / תיקון הטל גם ביחיד. אולם כשמתפלל ביחיד הן להזכיר במוסף מוריד הטל, והן להתפלל על כך קודם שהשליח ציבור בעיר הכריז לומר טל, או על ידי תפילת טל או שהשליח ציבור אמר בחזרת הש"ץ מוריד הטל ולא אמר מוריד הגשם. ולכן יזהר להתפלל לאחר השעה הקבועה בעירו שמתפללים בו מוסף. חג כשר ושמח.

מקורות:

  השולחן ערוך (או"ח סי' קיד סעיף ב) כתב: 'אסור להזכיר הגשם עד שיכריז הש"צ'. והרמ"א כתב: 'וי"א שקודם שמתחילין מוסף מכריז השמש משיב הרוח וכו', כדי שהצבור יזכירו בתפלתן, וכן נוהגין, (מרדכי רפ"ק דתענית)'. וע"פ זה כתב השולחן ערוך: 'הלכך אף אם הוא חולה או אנוס,  לא יקדים תפלתו לתפלת הצבור, לפי שאסור להזכיר עד שיאמר ש"צ; אבל אם יודע שהכריז ש"צ, אעפ"י שהוא לא שמע, מזכיר'.