ברכה על הלל ביחידות בערבית של ליל הסדר

שאלה:

האם ניתן לאשכנזים לברך בתפילת ערבית של ליל הסדר על ההלל?
ובמידה ולא, מה הדין לגבי ההלל של ההגדה? הרי בדרך כלל נסמכים על הברכה של התפילה ואם השנה לא ניתן לברך בתפילה, אז השאלה עולה גם בסדר עצמו?
תודה רבה לרב

תשובה:

שלום וברכה אף שעיקר תקנת אמירת ההלל בבית הכנסת בליל הסדר היא בציבור, וכדי להוציא את אותם שאינן בקיאים, מכל מקום גם יחיד אומר אותו בברכה, כך כתב בברכי יוסף סי' תפז בשם הרמ"ע מפאנו ועוד אחרונים, וכן פסק בכף החיים שם ס"ק מב, וכ"כ בתשובה מאהבה סו"ס צא, וכבר מצינו כך בראשונים, ראה ריטב"א בסדר ההגדה, שאף שמצוה לאומרו ברוב עם גם יחיד אומרו בברכה, וכן הביא שם בשם הרא"ה, אמנם ראיתי שהביא בהגדת הגרי"ש אלישיב שסבר שיחיד אינו מברך.