קיבל צ'ק וגם החזר כספי – טעות עכו"ם

שאלה:

גוי אחד חייב אותי בטעות על מוצר ואז שלח לי בדואר צק ואחרי זה ראיתי שגם החזיר לי בכרטיס אשראי. האם מותר לי לפדות את הצק?

תשובה:

שלום וברכה, אם אין שום חשש שייוודע לגוי מהטעות, יש להקל לפדות את הצ'ק למרות שכבר קיבלת את ההחזר מהאשראי. אולם במקרה שבו קיים חשש כלשהו שהגוי יראה שהלקוח כיבד את הצ'ק אחרי שקיבל החזר באשראי, אסור לפדות את הצ'ק. ובמסתבר בפרט בסכומים גדולים שאכן הגוי ישים לב לכך. בהצלחה.

מקורות:

הלקוח שקיבל את הצ'ק לאחר שקיבל החזר מכרטיס אשראי, ודינו כטעות גוי שמותרת. ולמרות שבטעות גוי הכוונה שהגוי נתן כסף בטעות, וכאן הישראל פודה צ'ק וגובה מהגוי כסף, אם נסבור שצ'ק דינו ככסף הרי זה טעות גוי. וגם אם נסבור שצ'ק זה המחאה לקבל כסף מהבנק, כיון שהרמ"א (חושן משפט סימן שמח סעיף ב) הביא מחלוקת האם מותר להטעות את הגוי, אולם באופן שאינו מטעה את הגוי אלא הגוי טעה בעצמו ולא יוודע לגוי לכל הדעות אין בכך איסור. וכאן לא מטעה אותו אלא הגוי טעה ונתן לו את הצ'ק, יש להקל בזה. אולם במקום שיייוודע הדבר לגוי ויש חשש חילול השם – אסור.