קמחא דפסחא – לתת יותר מחומש

שאלה:

אדם שמעשר תמיד חמישית, האם מותר/צריך להרבות בקימחא דפסחא או שאסור משום "המבזבז אל יבזבז יותר מחומש"?

תשובה:

שלום וברכה כיון שמדובר בנתינה ספציפית חד פעמית לקיום מנהג מסויים, נראה שאפשר להוסיף על החומש אם יש לו, במיוחד בעת הזו שצרכי עמך מרובים מאוד, ורבים מעם ישראל נשבר מטה לחמם בגלל הקורונה. עיקר הבעיה היא שמא אם ירבה בצדקה יעשה גם הוא עני ולכן זה מדבר על הנהגה קבועה. ראה עוד כעין זה בפי' המשניות לרמב"ם במסכת פאה, שם מבואר שאם יש עני לפניו יכול לתת לו ואף מחוייב בכך אם יכול, למרות שזה יותר מחומש, והרעיון הוא דומה. בשורות טובות וחג שמח.