צירוף לעשרה בחדר מדרגות

שאלה:

בימי הקורונה האם מותר להתפלל בחדר מדרגות של הבניין כשכל אחד בקומה אחרת?…ואם נתאמץ שנראה אחד את השני…אז כולם צריכים לראות את כולם או לא? ואם אפשר בבקשה מקור לתשובה זה נחוץ ודחוף…תודה רבה…

תשובה:

שלום וברכה. לכאורה נראה שכיון שכל קומה היא למעלה מעשרה טפחים בהחלט הן רשויות נפרדות, וצריך שיהיו רואים אלו את אלו. מה שהקלו בכעין זה בשו"ע בסי' נה סעי' יט לגבי בימת בית הכנסת שיש לה מחיצה עשרה, הוא משום שהיא בטלה לבית הכנסת וסברא זו לא שייכת כאן [יש אמנם סברא נוספת שהביאו הפוסקים שם בשם הרדב"ז שכאשר הכניסה היא אחת הכל אחד אבל אין לסמוך על כך, כיון שבלאו הכי גם הקולא לצרף כשרואים אלו את אלו יש בה מחלוקת, ודי לנו להקל בזה]. אמנם סיפר לי אדם אחד ששאל את הגרז"נ גולדברג וכן צידד שזה נחשב כבית אחד, אולם לעניות דעתי נראה שקשה להקל בזה, ויש להקפיד שלפחות מקצתם יראו אלו את אלו, כלומר אחד יעמוד בתחילת המדרגות וחברו למעלה…

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום וברכה.
    אצלנו מתפללים גם מהמרפסות ויש מנין עם שביל בין הבנינים שמשמע מדבריכם שזה לא מלכתחילה. כעת החזן החל להשתמש במיקרפון, וגם זה לכאורה לא לכתחילה. עד כמה ניתן לסמוך על הדחוקים האלה. הרי יש גם אפשרות להתפלל בלא מנין בתקופה הזו, כפי הוראת גדולי ישראל.
    ובמיוחד שיש לי ספר תורה ושכן אחד ביקש שאתן את הספר אך זה נראה לי לא תקין.

  2. לגבי השביל יש להקל בשעת הדחק, אבל את הרמקול שיבטל, יש גם בזה שמקלים אבל חבל, עדיף שיתפלל אחד שיש לו קול גבוה.