נזק שהגיעה כתוצאה מהגנה עצמית

שאלה:

שלום הרב
אני קראתי ספר עם הרבה אקשן והייתי חייב להפסיק רגע. ואחותי הייתה באמצע לנקות לפסח והיא לא ידעה שאני רוצה לעבור, ויכלתי לעשות עיקוף אבל מההשפעה של הספר נתתי לה מכה על הראש די כואבת אך לא גרמה כל נזק והיא יצאה מהאשתונות ולקחה לי את הנגן בשווי 250 והנגן שביר כמו כל פלאפון חכם ממוצע האם היא חייבת לשלם וכמה ראוי להוסיף שהנגן היה חדש כמעט חודש תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה, אם השבירה של הנגן הייתה כדי להגן על עצמה שלא תכה אותה עוד, הרי היא פטורה מתשלום הנזק, מאחר ויש לה זכות להגן על עצמה שלא תכה אותה. גם אם שבירת הנגן הגיע כנקמה וחייב לשלם על הנזק, אולם יש לדעת שגם אתה חייב לשלם על על המכה שהכתה אותה. כדין כל מכה חברו שיש לו חיוב של חמשה דברים – נזק, צער, ריפוי, שבת ובושת. ובמכה שהכתה אותה יש צער ובושת. אין לנו את האפשרות למדוד כמה אתה חייב לה. אבל מסתבר שבמכה פשוטה ללא נזק, בקלות מגיעים לשווי של נגן כמעט חדש. מעתה תקפיד לא להכות את אחותך, וכמו כן לא לקרוא ספרים שמכניסים אותך להשפעה שלישית. בהצלחה.

מקורות:

מכה את חברו כדי להגן על עצמו – ראה שו"ע חו"מ סימן תכא סעיף יג.