לקיחת הלוואה מהבנק עבור חבר – ריבית

שאלה:

האם מותר לקחת הלוואה בנקאית עם ריביות בשביל חבר והחבר יחזיר כל חודש את סכום הנדרש מהבנק. האם זה נחשב הלוואה שלי בגלל שזה על שמי ואני מלווה לחבר ואז יש בו משום ריבית או שזה נחשב הלוואה של חברי ואז אין בו משום ריבית?

תשובה:

שלום וברכה, כאשר אתה לוקח הלוואה מהבנק עבור חבר, הבנק מכיר אותך כלווה, ולכן אתה הלווה, ומלווה את המעות שלך לחבר. וכאשר החבר משלם לך את הקרן פלוס ריבית שאתה משלם לבנק, יש בזה איסור ריבית. בינך לבנק יש היתר עסקה, אבל בינך לחבר אין היתר עסקה, ויש בזה איסור ריבית. ולכן יש לערוך היתר עסקה בינך לבין החבר. בהצלחה.

מקורות:

כאשר אתה לוקח הלוואה מהבנק עבור חבר, למרות שהחבר לכאורה משלם לך את ההפסדים שאתה משלם לבנק מחמתו, ולא משום ריבית, לדעת הט"ז (יו"ד סימן קע ס"ק ג) יש בזה איסור ריבית. ויש חולקים על הט"ז, אמנם מחמירים כדעת הט"ז, ולכן יש לערוך היתר עסקה בנפרד בינך לחבר.