הגעלת כלים חדשים

שאלה:

לאחר חתונתי (לפני הרבה שנים) קניתי כלי מטבח ורציתי להגעילם כפי הנהוג בארצינו הקדושה. אלא כשבעלי שאל מומחה כשרות היכן נוכל להגעילם (אצלינו יש "הגעלת-כלים" רק לפני פסח) ההוא לא הבין מדוע. זה סיר חדש. לא בלע שום טריפה. כשניסה להסביר שאולי מרחו וכו' הוא עוד יותר לא הבין. אם אכן מרחו על זה חזיר הרי שעלי לעמוד עם סקוטג' ולשפשף להוריד את המריחות. מה יש להגעיל את המריחה הזאת. ומה הגעלה תעזור? זה בלבל אותי מאוד אך לא היה לי את מי לשאול וכעת פגשתי את האתר הזה אז רק רציתי להבין מה בדיוק קורה. צריך הגעלה או לא? הגעלה עוזרת או לא?

תשובה:

שלום וברכה מעיקר הדין אכן אין צורך בהגעלה לכלי חדש, כיון שכל מה שנמרח עליו בזמנינו הוא סינטטי לגמרי ולא שומן מן החי, וגם אם יש בזה שומן מן החי הכל כבר פגום ואינו ראוי לכלום. אמנם כדבריך יש מנהג כזה להגעיל את הכלים, ומי שנוהג כך אין למחות בידו. לגבי שאלתך על התועלת שבכך, כמובן לגרד בסקוצ' זה לא נכון, כי ודאי עכשיו אין בו ממשות והוא נקי, כל אחד רואה זאת… השאלה היא אחרת, את החומר הברקה לאחר מריחתו מבליעים בכלי על ידי חימום בתנור, ואם כן מה תועיל הגעלה, לכאורה עד כמה שחוששים לכך יש לעשות ליבון? ועל זה התשובה, שכיון שמדובר בחומרא בעלמא, ומעיקר הדין אין בכך צורך, מקילים לעשות הכשרה ולחשוש לפליטה, רק כפי איך שזה אכן יפלוט אחר כך, וכיון שבסיר משתמשים על ידי בישול הדומה להגעלה, די בכך גם להכשרה, ואכן לפי זה העירו, שלתבניות אפייה ששימושן הוא בדומה לליבון אכן זה לא יעזור.