אכילת מצות חמץ לפני פסח

שאלה:

האם האיסור שלא לאכול מצות בע"פ נוהג רק במצות אמיתיות ולא במצות חמץ או שאין נפק"מ? (אצ"ל כמובן שכל השאלה היא רק בזמן היתר אכילת חמץ)

תשובה:

שלום רב,

מותר. מקור ההלכה או המנהג שלא לאכול מצות לפני פסח מופיע ברמ"א בסי' תעא סעי' ב': "וקודם שעה עשירית מותר לאכול מצה עשירה. הגה: אבל מצה שיוצאין בה בלילה, אסורים לאכול כל יום ארבעה עשר". ובמשנה ברורה שם הביא דעות שמראש חודש לא אוכלים מצות. אולם כפי שמופיע בשו"ע וברמ"א מדובר רק על מצות שיוצאים בהם ידי חובה בליל הסדר. וכך גם במשנה ברורה שם הביא בשם האחרונים שמצה נפוחה או כפולה שיש מחמירים שלא לאכול אותם בפסח מ"מ מאחר שמעיקר הדין היא כשרה בפסח, אסור לאכול. אבל מצות חמץ ממש מותר לאכול כמו במצה עשירה.