זמן צאת השבת לשיטת החזון איש ומנהג טוב שלוש פעמים

שאלה:

1.האם אדם שנהג כל הזמן להוציא שבת בשעה הרגילה הקיימת בלוחות ולא לפי שיטת רבינו תם ולאחרונה נהג בפועל שלוש פעמים להוציא שבת לפי שיטת החזון איש- יש כאן חיוב של נדר?
2. צאת השבת לפי שיטת החזון איש היא מקסימום 40 דקות אחרי השקיעה הרגילה (לא לפי רבינו תם)? גם בשעון חורף וגם בשעון קיץ?
3. האם יש הבדל בתשובות לשאלות אלו בין עדות שונות בעם ישראל- אשכנזים, ספרדים, תימנים וכי הלאה?

תשובה:

שלום וברכה בודאי יש בזה ענין של נדר, ואגב זה מנהג טוב שאין לוותר עליו, מדובר בזמן קצר מאוד, שבדרך כלל בלאו הכי חולף עד שחוזרים מערבית, ושבת הרי זה איסור חמור מאוד. אין הבדל בין החורף לקיץ ובין העדות השונות. שבת שלום.

הצטרף לדיון

9 תגובות

  1. 1. איזה לוח כותב מתי צאת השבת לפי החזון איש?
    2. זה מקסימום 40 דקות לאחר השקיעה הרגילה (לא השקיעה לפי רבינו תם)
    3. צאת השבת לפי שיטת החזון איש זה ממש זמן צאת הכוכבים גם ביום חול ועל גבי זמן זה צריך להוסיף תוספת שבת?
    4. כמה זה תוספת שבת לפי שיטת החזון איש?
    5. האם יש הבדל בין תוספת שבת בכניסת שבת לבין תוספת שבת ביציאת שבת?
    6.האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים לגבי הזמן שצריך להוסיף במסגרת תוספת שבת?

  2. 1. אינני יודע.
    2. 40 דק' לאחר השקיעה הרגילה, וכדאי לחכות עוד כמה דק' שיהיה תוספת שבת הניכרת.
    3. לא צריך לשאול בכל שאלה לגבי הבדל בין אשכנזים לפרדים, אם יש אנחנו מציינים.
    שבת שלום

  3. ככל שמדובר בחומרא, כן. מעיקר הדין הרי צאת הכוכבים זה כבר 13.5 דק' אחר השקיעה, כך שחצי שעה לאחריה זה גם תוספת שבת, לכן אם הוספת עוד 10 דק' בשביל החזון איש זה בסדר. מומלץ להחמיר גם כרבינו תם, כל אחד לפי מנהגו.

  4. אבל אם אדם הוסיף ג' פעמים לפי שיטת המשנה ברורה כרבע שעה לפחות ואפילו החמיר להוסיף חצי שעה- הכל מצד תוספת שבת-
    איך יחזור להוסיף רק 10 דקות בלי התרת נדר ספציפי כמו זה בפני בית דין? זה אפשרי?

    זה גם לפי אשכנזים, ספרדים או תימנים בלי הבדל?