האם עשיית צורכי רבים מועיל לתיקון של הגזל

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
אודה לרב על תשובה בנושא שמציקה לי רבות ואני מניח גם לאחרים.
בנושא ריבית למדנו שאע"פ שיש תקנת השבים שאין רוח חכמים נוחה ממי שמקבל מסוחר שרוב פרנסתו היתה ע"י ריבית. אולם בתשובת הריב"ש נאמר שעכ"פ איננו יוצא ידי שמיים, אם כן, מה הועילה תקנת השבים? הרי האדם חוזר בתשובה כדי לצאת בידי שמיים שאם לא כן לכתחילה לא היה פונה לבית הדין או לנגזל, כמו כן אם היו פונים אליי ישירות בכל מקרה לא היו מפעילים עליו את התקנה כדין מי שלא הודה.
שנית, אדם שגזל ע"י אונאה או שאר גזל וכיוצא ואין לו את הסכומים לשלם כגון שזה סכומי עתק וזה לא ראלי המצב רגיל להשיג סכום כזה, וכן לשלם תשלומים יהיה מחט בערימה של שחת, יש לו תקווה או דרך לחזור בתשובה בידי שמיים? מה הדרך? פיוס הנגזל במצבים כאלה דרכן שלא להתקבל…

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה, אדם שהגיע לידו מעות של אחרים באיסור גזל או ריבית, עליו לתקן שני דברים. א. להישב את הגזליה ליד בעליו. ב. להוציא את האיסור מתחת ידו. ולכן אם לא יודע ממי גזל או שלא יכול לאתר את הנגזל או הלווה ששילם לו בריבית, ראוי שיעשה צורכי רבים, ובכך יוציא מידו את האיסור. אמנם איןזה תשובה מעולה מאחר ולא תיקן את מעשיו ולא הגיעו המעות ליעדם. אולם חלק ממעשה התשובה יש כאן. ולכן כתב בערוך השלחן שאין בית דין כופים גזלן או מלווה בריבית שיעשה צורכי ציבור, מאחר ולא יוצא ידי שמים. אולם כתב הערוך השלחן שאדם ששב בתשובה ומתאמץ לעשות עם הגזלה צורכי רבים, יסבב ה' שכל אחד מהנגזלים או מיורשיהם יהנה כפי ערך גזילתו ושימחלו לו והבא לטהר מסייעין אותו מן השמים. אדם שגזל מאנשים רבים או ממון רב, ואין לו יכולת להשיב את גזלתו, תיקנו חכמים שלא יקבלו מהם את הגזלה כדי שלא ימנע מלחזור בתשובה. ומי שמקבל מגזלן מפורסם אין רוח חכמים נוחה הימנו. אולם צריך הוא לפייס אותם ולהתוודות בפניהם כדי שלא יקבלו ויימחלו לו על הגזל. בהצלחה.

מקורות:

שו"ע חו"מ סימן שסו ובערוך השלחן שם.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה. אך לא הבנתי כשאומרים ידי שמים הוא לא יוצא אז התשובה הזאת כלפי מי? האם זה תשובה רק כלפי בית דין? מה זה יעזור לו? אם כך ודאי נעלת ממנו את דרכי התשובה…