אופה עוגות שסיפק עוגות וחלקם התקלקלו

שאלה:

שלום,

אני מספקת עוגות לאדם באופן קבוע. חומרי הגלם נרכשים על ידו ואני מקבלת תשלום של 20 שקלים על כל עוגה.

בפעם האחרונה סיפקתי בעבורו 100 עוגות שכ-30 מהן נהרסו ועלינו לחלקן לשלוש קטגוריות
1. עוגות שנהרסו אצל הלקוח ברכבו בעקבות תנאי איחסון וטמפרטורה לא מתאימים
2. עוגות ש״לא עלו מספיק לגובה״ בעקבות תקלה בתנור שלי שאופה בצורה קצת לא אחידה שהלקוח לא הפסיד כתוצאה מכך
3. עוגות עם תקלת אפיה בתנור שהלקוח כן הפסיד מהן.

עליי להדגיש שאין בינינן כל מחלוקת וכל אחד מוכן לספוג את ההפסד על עצמו, אך יהודי לא מחליט הלכה לעצמו וראוי שישאל רב מה לעשות בנידון.

אז יורונו רבותינו, מי סופג את הנזק?

תשובה:

שלום וברכה,
  1. העוגות שנהרסו מחמת הלקוח – שהניח בתנאי טמפרטורות שלא מתאימים, חייב הלקוח לשלם לאופה את מלוא המחיר של העבודה – 20 ש"ח לעוגה. מאחר ואת עשית את עבודתך מושלמת, ובאשמתו אירע הנזק.
  2. העוגות שלא תפחו די צורכם, והלקוח קיבל עוגות ונהנה מהם, חייב לשלם. אולם צריך לבחון את המציאות, האם האפייה הייתה כמעט מושלמת, או שמא לא הייתה מוצלחת. אם האפייה לא הייתה מוצלחת, יכול הלוקח להפחית מהתשלום של כל עוגה, מאחר ו20 ש"ח הוא שכר לאפייה טובה ולא לאפייה פחותה. אבל אם זה לא שינוי מהותי אין להפחית מהתשלום.
  3. במקרה שהעוגות לא נאפו עכב תקלה בתנור, והמוצרים הלכו לאיבוד, הלקוח לא צריך לשלם שכר על האפייה כלל. ולגבי תשלום של האופה ללקוח עבור המוצרים שהלכו לאיבוד, צריך לבחון את המציאות, האם יש אשמה מצד האשה – שידעה מהתקלה של התנור, או שיכלה לצפות על התקלה, שבזה חייבת לשלם. ואם לא הייתה יכולה לצפות כלל והתקלה שלא באשמתה כלל, הרי זה אונס ופטורה. וכשיש ספק טוב להתפשר על פיצוי החומרים. אולם במקרה השלישי לא מגיע לה שכר.
בהצלחה.