מתנות לאביונים לאחר פורים

שאלה:

שלום לרבנים שליט"א

בקשר למתנות-לאביונים, ישנם קופות בביהכנ"ס מסומנות למתנות-לאביונים "בו ביום" מלכתכחילה לא כ"כ הבנתי איך המניח את הקופה יזכור את כל המקומות ויספיק לאסוף את כולם ולחלק את הכסף אך כשהגעתי לשם לאחר פורים וראיתי שהקופה נמצאת במקום עם הכסף בתוכו, הבנתי שצדקתי. מה באמת קורה מבחינת אלו שנתנו רק שם?

תשובה:

שלום וברכה חשוב לציין, שזה מדובר בדרך כלל בקופות ספציפיות של אנשים פרטיים, כל אירגוני הצדקה הגדולים כן מאורגנים בענין זה להעביר הכל בו ביום. בנוגע לשאלתך היה לי בזה אכן דיון מעניין עם כמה תלמידי חכמים בפורים האחרון, וזאת מכמה פנים, האחד האם העני זכה בכסף כדין כליו של קונה ברשות מוכר, או שמא בית הכנסת נחשב חצר שאינה משתמרת ואינו זוכה. ולהצד שאינו זוכה [ונראה שכך הוא לדינא], הרי לא קיימו מתנות לאביונים, ואם כן אולי יש כאן מקח טעות וגם אחרי החג אינו רשאי לקחת את הכסף… או שמא כיון שבדיעבד אדם שלא נזדמנו לו עניים מפריש מעות ונותנים לעניים אחרי החג, הרי יש כאן קיום כל שהוא והכסף שלו ומקיימים בזה מצוותם בדוחק. כמו כן העלנו סברא, שכאשר אדם נותן לקופה כזו, ודאי אין כוונתו כאן לבד לקיים את המצוה, אלא שבפורים מרבים בצדקה ובמתנות לאביונים לזה ולזה… ממילא אין כאן מקח טעות כי בלאו הכי לא סמכו על זה עצמו לקיום המצוה. וכן נראה עיקר להלכה.